Sila zinku: Ako môže tento minerál zmeniť vašu pokožku

Sila zinku: Ako môže tento minerál zmeniť vašu pokožku

Pri starostlivosti o pleť sa väščina ľudí zameriava na kozmetické produkty, ako sú hydratačné krémy a séra. Kľúč k dosiahnutiu skutočne zdravej a žiarivej pleti však môže spočívať v tom, čo prijímame do vnútra do nášho tela. Jeden minerál, ktorý si získal pozornosť vo svete starostlivosti o pleť, je zinok. V tomto blogu preskúmame výhody zinku pre zdravie pokožky a ponúkneme tipy na začlenenie tohto multifunkčného minerálu do vašej stravy.

Čo je to zinok?

Zinok je esenciálny minerál, ktorý naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Hrá kľúčovú úlohu v správnom fungovaní imunity, hojení rán a tvorbe DNA. Zinok je tiež dôležitou súčasťou mnohých enzýmov v našom tele, ktoré pomáhajú kontrolovať a zabezpečovať rôzne procesy, vrátane zdravia pokožky.

Ako zinok ovplyvňuje zdravie pokožky?

Zinok je esenciálny minerál, ktorý naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Je superhrdina v starostlivosti o pleť, ktorý dokáže s vašou pokožkou zázraky. Tento esenciálny minerál nielen pomáha udržiavať zdravú pokožku, ale má aj schopnosť meniť ju k lepšiemu. Od redukcie akné a podpory produkcie kolagénu až po ochranu pred slnkom a zlepšenie hojenia rán. Zinok má dlhý zoznam výhod, vďaka ktorým je nevyhnutnou súčasťou vašej kozmetickej rutiny

Pomáha pri akné

Akné môže byť frustrujúce a často bolestivé ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete. Zinok však môže byť silnou zbraňou v boji proti nemu. So svojimi silnými protizápalovými vlastnosťami môže tento esenciálny minerál pomôcť zmierniť začervenanie, opuch a podráždenie, ktoré prichádzajú ruka v ruke s vyrážkami. Okrem toho môže zinok regulovať produkciu kožného mazu, čo pomáha predchádzať upchatým pórom. Ak bojujete s akné, zvýšenie množstva zinku v strave alebo používanie produktov starostlivosti o pleť s obsahom zinku môže byť pre vašu pleť zmenou, ktorú potrebujete.

Podporuje tvorbu kolagénu

Kolagén je životne dôležitý proteín, ktorý naša pokožka potrebuje, aby si zachovala svoju pružnosť a pevnosť. Ako však starneme, prirodzená produkcia kolagénu v našom tele klesá, čo má za následok tvorbu jemných liniek a vrások. Našťastie zinok dokáže stimulovať produkciu kolagénu, čo môže pomôcť udržať vašu pokožku mladistvú a žiarivú.

Chráni pred slnečným žiarením

Zlúčenina zinku, oxid zinočnatý je bežnou zložkou minerálnych opaľovacích krémov -  ale vedeli ste, že dostatok zinku vo vašej strave môže tiež pomôcť chrániť vašu pokožku pred škodlivými slnečnými UV lúčmi? Zinok môže pomôcť predchádzať poškodeniu slnkom tým, že neutralizuje voľné radikály a znižuje zápal v pokožke.

Pomáha pri hojení rán

Zinok je taktiež dôležitý minerál pre hojenie rán. Podporuje delenie bunie, a napomáha tak telu vytvárať nové bunky, ktoré nahrádzajú stare a poškodené. Okrem toho zinok reguluje zápaly a bojuje proti infekciám, čím urýchľuje proces hojenia. Začlenenie zinku do vašej stravy alebo používanie produktov starostlivosti o pleť s obsahom tohto minerálu môže výrazne zlepšiť prirodzené liečebné schopnosti vášho tela.

Ako prijať zinok z potravy? 

Ak chcete zvýšiť príjem zinku, existuje veľa chutných potravín, ktoré vám s tým môžu pomôcť. Fantastickým zdrojom zinku sú napríklad ustrice – obsahujú viac zinku na porciu ako ktorákoľvek iná potravina. Samozrejme začleniť ustrice do bežnej stravy je priam nemožné, ale nebojte sa – na výber je množstvo ďalších možností. Hovädzie mäso, tekvicové semienka, špenát, šošovica a cícer sú vynikajúcimi zdrojmi tohto základného minerálu a možno ich ľahko zaradadiť do vašej stravy. Či už teda uprednostňujete výdatný hovädzí guláš, chrumkavý šalát s tekvicovými semienkami alebo pikantné šošovicové kari, existuje množstvo chutných spôsobov, ako do svojho jedálnička dostať viac zinku a posilniť zdravie pokožky.

 

Zinok je mineral, ktorý vám naozaj vie pomôcť cítiť sa skvelo vo vlastnej koži. Či už sa rozhodnete zvýšiť príjem prostredníctvom potravín, kozmetických produktov alebo doplnkov výživy, existuje mnoho spôsobov, ako zabezpečiť, aby vaše telo malo prístup k zinku, ktorý potrebuje. S trochou úsilia a množstvom zinku môžete premeniť svoju pokožku a posunúť starostlivosť o ňu na ďalšiu úroveň.

 

Zdroj obrázku: Freepik

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.