Vitamín D - Slnečný vitamín

Vitamín D - Slnečný vitamín

Čo je to vitamín D3?

Odbornejšie vitamín D alebo prohormón D je v tuku rozpustný vitamín, ktorý podporuje normálnu absorpciu a využitie vápnika a fosforu z krvi čím udržuje pevné kosti a zuby a chráni pred osteoporózou. Celkovo podporuje fyzický a psychický  výkon a jeho pravidelné užívanie môže chrániť pred infekciami horných dýchacích ciest, či chorobami ako skleróza multiplex, či demencia.

Ergocalciferol alebo Cholecalciferol?

Existujú dva hlavné typy vitamínu D dostupné v potrave a to vitamín D2 (Ergocalciferol) a  vitamín D3 (Cholecalciferol).
  • D2 je rastlinná forma vitamínu D najčastejšia prijímaná v hubách alebo kvasniciach.
  • D3 je živočíšna forma vitamínu D, ktorú si vie telo vytvoriť v pokožke pri vystavení slnku. Neobsahuje ju veľa potravín, ale napríklad mastné ryby ako losos sú dobrým prírodným zdrojom. Väčšina výživových doplnkov obsahuje vitamín D3 získaný z lanolínu – tzv. vlneného tuku. Vzácnym a veľmi drahým vegánskym zdrojom však vie byť lišajník.
Podľa výskumov vitamín D3 účinnejšie zvyšuje hladinu vitamínu D v krvi ako D2 a preto je preferovanejšou formou vitamínových doplnkov.

Dokáže si naše telo zabezpečiť dostatok vitamínu D?

Teoreticky áno. Veď preto ho voláme slnečný vitamín. Musíme však slnku byť vystavení dostatočný čas. Existuje stále viac faktorov, ktoré zabraňujú jeho dostatočnej produkcii: znečistenie ovzdušia, geografická poloha, alebo jednoducho, v ktorej časti dňa a roka sa nachádzame. Veľkými faktormi, ktoré znižujú jeho tvorbu sú aj použitie opaľovacieho krému, či samotná pigmentácia a vek pokožky. V našom pásme je slnka nedostatok počas 4 až 7 mesiacov do roka a počas leta už ochranný faktor 8 znižuje tvorbu vitamínu D v pokožke o 90%.

Ako viem, že mám vitamínu dostatok a koľko ho potrebujem prijímať denne?

Väčšina odbornej literatúry uvádza,  že zdravá hladina vitamínu D je najmenej 30 ng/ml v krvi. Preto, ak ste zvedavý alebo znepokojený, či máte dostatok vitamínu D váš všeobecný lekár by Vám mal po diskusii urobiť jednoduchý krvný test.
Denná dávka je dnes stanovená na 15-20 mcg a teda 600-800 IU. Experti však väčšinou odporúčajú vyššie dávky na úrovni 2000-4000 IU. Výskumy totiž hovoria, že táto dávka je bezpečná a efektívnejšia na udržanie dlhodobej dobrej úrovne vitamínu v krvi. Rôzne faktory ako je vek, lieky ovplyvňujúce metabolizmus vitamínu alebo aj váha jednotlivca značne ovplyvňujú jeho vstrebateľnosť.

Vitamín D a opaľovanie

Ako vplýva vitamín D na kosti?

Pri starostlivosti o kosti a zuby ľudia väčšinou sústredia na minerál vápnik. Zabúdajú však pritom na vitamín D, ktorý zohráva hlavnú úlohu pri jeho vstrebávaní. Vitamín D teda pomáha využiť všetok vápnik z potravy, tým udržuje dostatočné hodnoty vápnika v krvi, čím sa následne môže jeho nadbytok ukladať do kostí. Pre zdravie kostí je teda potrebné, aby oba nutrienty pracovali spoločne za účelom zaistenia ich pevnosti a vitality, ktorá sa s vekom postupne prirodzene stráca.

Vitamín D a mozog

Bunky v kľúčových oblastiach mozgu majú receptory pre vitamín D. Tam má vitamín významnú úlohu v podpore spánku a pri raste nových mozgových buniek. Nové výskumy prinášajú stále viac dôkazov spájajúcich nízke hodnoty vitamínu D v krvi a symptómami depresie. Ďalšie ich taktiež spájajú so zvýšeným rizikom nástupu Alzheimera a Parkinsonovej choroby.

Vitamín D a plodnosť

Vitamín D pri výskumoch zvýšil úspešnosť žien, ktoré sa snažili otehotnieť. Ďalej podporuje celkový zdravý vývin plodu a pri mužoch prispieva k prežitiu a pohyblivosti spermií.

Kto by mal zvýšiť prísun vitamínu D?

  • Starší ľudia a seniori
  • Tehotné a dojčiace ženy
  • Ľudia s obmedzeným časom na slnku
  • Ľudia s tmavšou pleťou
  • Ľudia s problémami s trávením zabraňujúcim dobrej absorpcii
  • Ľudia s nadváhou
Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.