Ako si vybrať tie najlepšie doplnky výživy pre svoje zdravie? - Image by prostooleh on Freepik

Ako si vybrať vhodné výživové doplnky?

Výživové doplnky sú dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Viete si nimi doplniť základné vitamíny a minerály, ktoré môžu chýbať vo vašej strave, a pomôcť podporiť vaše celkové zdravie a pohodu. Avšak s toľkými rôznymi druhmi doplnkov na trhu môže byť ťažké vedieť, ktoré si vybrať. V tomto článku Vám poskytneme niekoľko tipov, ako si správne vybrať doplnky výživy pre svoje telo.

Poznajte svoje potreby

Než začnete nakupovať doplnky, je dôležité pochopiť, čo vaše vlastné telo potrebuje. Položte si niekoľko otázok: Aké vitamíny a minerály vám chýbajú v strave? Máte nejaké zdravotné ťažkosti, ktoré si môžu vyžadovať špecifické doplnky? Ste vegetarián alebo vegán, a preto potrebujete nahradiť niektoré živiny, ktoré zo stravy neviete získať? Keď presne viete, čo potrebujete, môžete začať hľadať doplnky, ktoré vám pomôžu vyplniť všetky medzery vo vašej strave.

Hľadajte kvalitné ingrediencie

Nie všetky doplnky sú si rovné. Hľadajte produkty, ktoré obsahujú vysokokvalitné ingrediencie a vyhýbajte sa tým, ktoré obsahujú objemové činidlá, škodlivé konzervanty a sladidlá, umelé farbivá a príchute. Hľadajte doplnky, ktoré využívajú biologicky dostupné formy vitamínov a minerálov. Ako príklad môžeme uviesť minerály vo forme chelátov, alebo metylované vitamíny skupiny B (v prípade B12 zvoľte metylkobalamín, namiesto kyanokobalamínu).  Tieto formy sú ľahšie absorbované telom a môžu poskytnúť lepšie výsledky.

Cena nie je vždy to najdôležitejšie

Pri výbere doplnkov výživy je dôležité zvážiť nielen cenu produktu, ale aj množstvo účinnej látky, ktorú obsahuje. Lacnejšie doplnky sa môžu zdať výhodnejšie, ale často obsahujú nižšie množstvá účinných látok alebo môžu využívať lacnejšie, menej účinné formy živín. To môže viesť k potrebe užívať viac kapsúl alebo tabliet na dosiahnutie požadovaného účinku, čo vás v konečnom dôsledku stojí ešte viac. Cieľom je nájsť doplnok, ktorý obsahuje dostatočné množstvo účinnej látky pre vaše potreby, za cenu, ktorá sa zmestí do vášho rozpočtu.

Zvážte svoj životný štýl

Pri výbere doplnkov zvážte svoj životný štýl a denný režim. Napríklad, ak máte problémy so spánkom, môže vám prospieť doplnok, ktorý obsahuje melatonín. Ak máte bolesti kĺbov, môže vám prospieť doplnok, ktorý obsahuje glukozamín a chondroitín. Ak ste športovec, môže vám prospieť doplnok, ktorý obsahuje magnézium. Vyberte si doplnky, ktoré vyhovujú vašim špecifickým potrebám a cieľom.

Zvážte formu výživového doplnku

Výživové doplnky sú dostupné v mnohých rôznych formách, vrátane kapsúl, tabliet, práškov a tekutín. Pri výbere doplnku zvážte, akú formu je pre vás najpríjemnejšie užívať. Niektorí ľudia môžu napríklad uprednostňovať tekuté doplnky, pretože sa ľahšie prehĺtajú, zatiaľ čo iní môžu uprednostňovať kapsuly alebo tablety, pretože ich užívanie je pohodlnejšie. Zároveň si vyberajte formy doplnkov, ktoré sa vo vašom tele najľahšie vstrebú. Lipozomálne výživové doplnky dosahujú až 10krát vyššiu vstrebateľnosť ako bežné kapsuly a tablety.

Poraďte sa so svojim lekárom

Vždy je dobré poradiť sa so zdravotníkom pred začatím akéhokoľvek nového doplnkového režimu. Môžu vám pomôcť nájsť živiny, ktorých máte nedostatok a odporučiť doplnky, ktoré sú pre vás bezpečné a účinné.

Buďte si vedomí nežiadúcich účinkov

Niektoré doplnky môžu interagovať s liekmi alebo inými doplnkami, ktoré užívate. Napríklad užívanie vysokých dávok vitamínu E môže zvýšiť riziko krvácania, ak užívate lieky na riedenie krvi. Podobne, užívanie doplnkov zinku môže interferovať s absorpciou niektorých liekov (napríklad niektorých typov antibiotík). Ak pravidelne užívate lieky, obráťte sa na svojho lekára pred tým, ako do svojej stravy zaradíte nové výživové doplnky.

Nespoliehajte sa len na doplnky

Aj keď výživové doplnky môžu byť nápomocné pri vypĺňaní medzier vo vašej strave, nemali by ste sa na ne spoliehať ako na náhradu zdravej stravy. Vyvážená a pestrá strava, ktorá obsahuje veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, bielkovín a zdravých tukov, je stále najlepším spôsobom, ako získať živiny, ktoré vaše telo potrebuje.

Zdroj obrázku:  užívateľ prostooleh na Freepik

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.