Ako si poradiť s alergiami? Pomôžu aj vitamíny

Ako si poradiť s alergiami? Pomôžu aj vitamíny

Jar je známa svojou schopnosťou potešiť okrem iného všetkých alergikov. Všade kvitnúce kvety a blížiace sa leto, keď pokosená tráva, prašný vzduch, všadeprítomný hmyz sú stálym, život znepríjemňujúcim nebezpečenstvom.

Problémy s alergiou  sa môžu vyskytovať skoro počas celého roka, pričom zatiaľ sa väčšina alergií nedá liečiť. Vieme však postupne zmierniť niektoré príznaky alergie. Najčastejšie užívanými skupinami liekov proti alergii sú antihistaminiká a kortikosteroidy, ktoré však majú viacero vedľajších účinkov.

 

Čo je alergia?

Alergia je neprimeraná obranná reakcia imunitného systému na cudziu látku v prostredí ako je napríklad peľ, prach, včelí jed alebo srsť domácich zvierat. Tieto látky nie sú pre nás škodlivé, ale pri alergii ich náš imunitný systém tak vyhodnocuje. Preto začne produkovať protilátky, teda histamín a tie sú zodpovedné za prejavy alergie ako začervenanie, opuch a mnoho ďalších.

Alergické reakcie sa môžu pohybovať od miernych až po závažné, a to od človeka k človeku. V niektorých závažných prípadoch môžu alergie spustiť život ohrozujúcu reakciu známu ako anafylaxia. V tom prípade treba, čo najrýchlejšie volať rýchlu záchrannú službu a situáciu nepodceňovať.

 

Vitamín C: Prírodné antihistaminikum

Vitamín C je už dlho vítanou alternatívou pre alergikov u ktorých antihistamínová terapia spôsobuje problémy ako pocit únavy, podráždenosť či nadmerné močenie.

Keď sa vitamín C, silný antioxidant a protizápalová látka, užíva v období alergií, môže spomaliť prehnanú reakciu na alergény znížením produkcie histamínu v tele. Štúdie ukázali, že vitamín C môže znížiť zápal, opuch a súvisiace symptómy.

Antihistamínové vlastnosti vitamínu C môžu pomôcť hlavne pri sezónnych alergiách v horných dýchacích cestách, pretože krvné cievy v dýchacom trakte majú vysoké koncentrácie buniek, ktoré produkujú histamín. Môže tým tiež pomôcť chrániť funkciu pľúc a znížiť riziko astmatických záchvatov.

Vitamín C a antihistamínové lieky pôsobia odlišne. Vitamín C, narozdiel od liekov, ktoré blokujú histamínové receptory, znižuje množstvo produkovaného histamínu. Výskumy naznačujú, že hladiny histamínu sa dajú znížiť asi o 38 % po tom, čo človek užije 2000 miligramov vitamínu C.

 

Význam vitamínu D

Ak máte astmu, sezónne alergie, ekzém alebo potravinovú alergiu, alergiológ sa vás môže opýtať, či ste si nechali skontrolovať hladinu vitamínu D. Môže to byť prekvapujúce, ale štúdie ukázali, že nedostatok vitamínu D a alergia spolu súvisia.

Vitamín D nie je dôležitý len pre vývoj pľúc, rast buniek a zdravie kostí, ale zohráva dôležitú úlohu aj pri správnom fungovaní nášho imunitného systému a pri znižovaní zápalov. Niektoré štúdie ukazujú, že nedostatok vitamínu D v ranom veku môže viesť k závažnejším alergickým ochoreniam v neskoršom veku. Ďalšia štúdia dokázala, že suplementácia vitamínu D tehotným ženám významne znížila výskyt astmy u malých detí. Okrem toho výskum ukazuje, že vitamín D môže aktivovať určité bunky regulačného imunitného systému, ktoré zabraňujú uvoľňovaniu chemikálií, ktoré spôsobujú a zhoršujú alergické ochorenia. Nedostatok vitamínu D teda môže brzdiť tento regulačný mechanizmus, čo môže zhoršiť alebo spustiť alergické ochorenia.

Ľudia, ktorí majú ekzém a majú nízky obsah vitamínu D, majú tendenciu mať viac kožných infekcií. Tí, ktorí majú astmu a nízky obsah vitamínu D, majú tendenciu mať viac vírusových ochorení, ktoré môžu vyvolať astmatické záchvaty. Keď sa u týchto pacientov zvýšia hladiny vitamínu D, počet infekcií sa zníži.

Alergie sú zložité choroby, ktorých vznik je spôsobený ako prostredím, tak aj genetickou výbavou človeka. Astma a ekzém sa spájajú s nízkymi hladinami vitamínu D, najmä u ľudí, ktorí majú mutácie v génoch pre tvorbu receptorov vitamínu D.

Hoci to, koľko vitamínu D je potrebné doplniť ako prvú pomoc proti alergiám, je stále predmetom debaty, pre udržiavanie správnej hladiny vitamínu D sa ho  odporúča dopĺňať v množstvách 2000-4000 IU denne, čo je podstatne viac ako dnes stanovená odporúčaná denná dávka 600-800 IU.

 

Ak Vás už nebaví neustále kýchanie, škrabanie či zaslzené oči, skúste podporiť svoj organizmus lipozomálnym vitamínom Clipozomálnym vitamínom D od Vitasomal.

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.