12 zaujímavých faktov o vitamíne B12

12 faktov o B12

Vitamín B12, tiež známy ako kobalamín, hrá zásadnú úlohu pri udržiavaní zdravia a zdravého tela. Tento vo vode rozpustný vitamín sa prirodzene vyskytuje v mnohých živočíšnych produktoch, ako je mäso, ryby a mliečne výrobky. Dnes Vám predstavíme 12 zaujímavých faktov o vitamíne B12:

  1. Poznáme 3 bežne dostupné formy vitamínu B12: kyanokobalamín, metylkobalamín a adenozylkobalamín.
  1. Vitamín B12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek. Pomáha udržiavať zdravé nervové bunky a je tiež nevyhnutný pre tvorbu DNA v tele.
  1. Na rozdiel od väčšiny ostatných vitamínov, vitamín B12 nie je produkovaný priamo rastlinami ani zvieratami, ale baktériami, ktoré žijú v pôde a vo vode. Syntetizovaný B12 sa prenáša a akumuluje v živočíšnych tkanivách pomocou interakcií medzi týmito baktériami.
  1. Ľudské telo si vie vitamín B12 uchovávať až niekoľko rokov, preto je možné dlho vydržať bez dostatočného príjmu vitamínu B12. Treba však dávať pozor na to, aby sa nevyvinul jeho nedostatok.
  1. Nedostatok vitamínu B12 je bežnejší u ľudí v staršom veku, pretože starnutím stratili schopnosť prijímať vitamín z potravy tak efektívne ako mladší ľudia.
  1. Príznaky nedostatku vitamínu B12 môžu zahŕňať únavu, slabosť, zápchu, stratu chuti do jedla a chudnutie. Ak sa nelieči, môže viesť k nezvratnému poškodeniu nervov.
  1. Vitamín B12 je nevyhnutný pre funkciu mozgu a jeho nedostatok môže spôsobiť stratu pamäti a iné problémy vnímania.
  1. Injekcie vitamínu B12 sa v minulosti používali ako alternatívna liečba depresie.
  1. Vitamín B12 sa nachádza takmer výlučne v živočíšnych produktoch, čo môže sťažiť vegánom a vegetariánom dostatok tejto základnej živiny zo stravy a preto ho musia prijímať z výživovźch doplnkov.
  1. Niektoré raňajkové cereálie a rastlinné mlieko sú obohatené o vitamín B12, vďaka čomu sú dobrou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku alebo vegetariánsku stravu.
  1. Vitamín B12 je najväčší vitamín a obsahuje vo svojej štruktúre obsahuje kobalt, prvok , ktorý mu dodáva jeho výraznú červenú farbu a je nevyhnutný pre samotnú tvorbu B12.
  1. Vitamín B12 môže reagovať s určitými liekmi, vrátane niektorých antibiotík a liekov používaných na liečbu refluxu. Tieto lieky môžu znížiť množstvo B12, ktoré telo absorbuje, čo časom vedie k jeho nedostatku.
Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.